A felső-magyarországi bányászattörténeti útvonal interaktív adatbázisa

Rudabányai református templom

Megközelítés:

3733 Rudabánya,Temető u. 8.;

Koordináták:

É 48,38152°; K 20,62107°;

Kora:

XIV. század közepén épült, de helyén már korábban is templom állhatott;

Jelenlegi állapota:

gyönyörű működő templom, látogatható műemlék (Telefonszám: 48/353-216);

Leírás:

Rudabánya a 14-15. században jövedelmező réz- és ezüsttermelése révén jelentős bányavárossá emelkedett. Ennek a korszaknak ma egyetlen hírnöke van a településen: a református templom, amely több évszázad változatos megjelenésű, értékes művészeti alkotásait őrzi.

Eredetileg a 14. század közepén épült koragótikus stílusban, helyén azonban már korábban is templom állhatott. A következő században átalakították, ekkor kapta késógótikus külsejét. A háromhajós, hálóboltozatos csarnoktemplom a 16. század végén a törökdúlás áldozata lett: évtizedekig tető nélkül, elhagyottan állt. Épebben maradt nyugati harmadát a reformátusok állították helyre az 1660-as években, úgy, hogy a keleti oldalon fallal lezárták, melynek a közepére az elpusztult részből származó, későgótikus ablakot helyeztek, s felülről pedig sík deszkamennyezettel fedték le. A romosabb keleti részt lebontották, és köveit az újratelepülő falu házaiba beépítették.

A 18. században kis előteret húztak a ma használatos nyugati bejárat elé. Így nyerte el végleges formáját a templom, amely az átépítések és a szakszerűtlen renoválások következtében sokat vesztett középkori jellegéből. A hivatalos műemlékvédelem ezért sokáig nem méltatta figyelemre az egyre rosszabb állapotba kerülő épületet. Az 1960-as években a közeli külszíni vasércbánya robbantásai és a kedvezőtlen talajviszonyok következtében falai megrepedeztek, a déli oldal egyik (utólag emelt) támpillére pedig elvált a faltól.

A templomot az összeomlás veszélye fenyegette, amit az Országos Műemléki Felügyelőség szakemberei megelőztek azzal, hogy 1970-ben elkezdték feltárását. Az alapos kutatómunkát szakszerű helyreállítás követte, amely a falképek restaurálásával 1976-ban fejeződött be.

A település ősi központját uraló, fehérre meszelt falú, magas kontytetős, fazsindelyborítású épület azóta a környék leglátogatottabb műemlékei közé tartozik.


   Hallgassa meg a leírást

   Nézze meg a fényképalbumot

   Nézze meg a helyszínről készített felvételeket

   Nézze meg a térképet


   Vissza a lap tetejére