ÁsványÁsvány

Az Ásványtani és Földtani Intézet a selmeci akadémia, a soproni főiskola, majd a miskolci egyetem egyik legrégibb tanszékcsoportjának mai utódja, modern folytatója. A műszaki földtudományok azon irányait oktatja, kutatja, amelyben a különböző nyersanyagok, földtani jelenségek és folyamatok mindennapi alkalmazásai kapnak szerepet. Két tanszékének munkája széles sávot ölel át, a szénhidrogén-földtantól, a geokémiától a talajtanig, a távérzékeléstől a laboratóriumi vizsgálatok kiértékeléséig, a földtani alapkutatástól a kutatási eredmények gazdasági értékeléséig. Három fő alkalmazott kutatási irányunk: ásványi nyersanyagok kutatása, alkalmazott ásványtan, környezetföldtan. Vannak olyan részterületek, ahol ipari kapcsolataink is jelentősek - például az ércföldtan, a környezetföldtan, a szilárd ásványi nyersanyagok, valamint a kőolajföldtan területén.

UNEXMIN a világsajtóban

Nyomtatás
Megjelent: 2018. július 02. hétfő

Az UNEXMIN projekt rohamos léptekkel halad előre. A megálmodott robot lassan valóra válik. A műszerek kifejlesztése, a robot megépítése után, valamint a sok laboratóriumi kísérlet elvégzésével a projekt elérkezett a terepi tesztek fázisába. A robot első merülése a finnországi Kaatiala-i egykori pegmatit bányában zajlott. A tesztről készült riportot az Euronews műsorában mutatták be, amely az alábbi linken tekinthető meg:

http://hu.euronews.com/2018/07/02/vizalatti-robot-segit-feltarni-az-elhagyott-banyakat

További jó munkát és sok sikert kívánunk az UNEXMIN TEAM-nek!

Mi is az az UNEXMIN? Itt és itt olvashat róla részletesen!

CEMC és MSCC 2018

Nyomtatás
Megjelent: 2018. július 02. hétfő

2018.06.26-29 között került megrendezésre az egyesített 5th CEMC (Central European Mineralogical Conference) és a 7th MSCC  (Mineral Science in the Carpathians Conference) Selmecbányán. Az Ásványtani-Földtani Intézet dolgozói és hallgatói nagy számban utaztak Selmecbányára, valamint a Herman Ottó Múzeum munkatársai is részt vettek a konferencián. A miskolci küldöttség tagja összesen 6 előadást és 7 posztert mutattak be.
A konferencia teljes programja itt elérhető.

2018 Telkibánya workshop

Nyomtatás
Megjelent: 2018. máj. 28. hétfő

2018. május 09 és 13 között az Ásványtani-Földtani Intézet és a Miskolci Egyetemisták Szövetsége szervezésében megrendezett telkibányai mintavételezési workshopon három egyetem hallgatói vettek részt. A résztvevők a Miskolci Egyetem, a Budapesti Műszaki Egyetem és a Zágrábi Egyetem hallgatói voltak.

A résztvevők az első nap a Miskolci Egyetemen hallgattak szakmai előadásokat: geológiai mintavételezés (Kupi László), a mintavételezés matematikai háttere (Kis Anett), ömlesztett anyagok mintavételezése (Dr. Faitli József), geokémiai mintavételezés (Dr. Jordán Győző) témakörökben. A második nap a hallgatók a Telkibánya környéki középkori aranykutatások helyét tanulmányozták, valamint az elméleti előadásokon megtanult elméleti módszerekkel mintavételezést hajtottak végre a területen. A harmadik nap a pálházai perlitbányát látogatták meg: betekintést kaptak egy aktív bánya mintavételezési gyakorlatába, továbbá a perlit duzzasztás folyamatát megismerték. Este jó hangulatú borkóstoláson vett részt a társaság Tállyán. Az utolsó nap a rudabányai felhagyott vasércbánya területét tanulmányozták a résztvevők. A telkibányai és pálházai terepi napok szakmai vezetője Dr. Mádai Ferenc és Leskó Máté volt, a rudabányai terepi vezető Dr. Németh Norbert volt.

Ifjú Szakemberek Ankétja 2018

Nyomtatás
Megjelent: 2018. április 10. kedd

2018. április 6-7. került megrendezésre a 49. Ifjú Szakemberek Ankétja Hajdúszoboszlón a Hotel Silverben. A rendezvényen 4 hallgató képviselte az Ásványtani-Földtani Intézetet: Majoros Lívia 1. éves Földtudományi mérnöki mesterszakos hallgató, Muhammad Nur Ali Akbar 1. éves Petroleum Geoengineering mesterszakos hallgató, Medet Junnussov 1. éves doktorandusz hallgató és Katona Gábor 3. éves doktorandusz hallgató.

Hallgatóink közül Majoros Lívia kapta a Biocentrum Kft. ezüst díját. Gratulálunk a színvonalas előadásokhoz és a díj elnyeréséhez!

Magyarhoni Földtani Társulat 168. Tisztújító Közgyűlés

Nyomtatás
Megjelent: 2018. március 23. péntek

A Magyarhoni Földtani Társulat a legrangosabb kitüntetését, a Szabó József emlékérmet, adományozta Szakáll Sándornak (Ásványtani-Földtani Intézet, Miskolci Egyetem) és Fehér Bélának (Herman Ottó Múzeum).

A Társulat 168. Tisztújító Közgyűlésén Zajzon Norbertet (Ásványtani-Földtani Intézet, Miskolci Egyetem) Társelnöknek, Földessy Jánost (Ásványtani-Földtani Intézet, Miskolci Egyetem) az Ellenörző bizottság elnökének választották meg.

A vezető tisztségviselők teljes névsora a 2018-2021 éves periódusra:

Elnök: Budai Tamás

Társelnök:
Geiger János
Haas János
Leél-Őssy Szabolcs
Zajzon Norbert


Főtitkár: Babinszki Edit

Titkár: Bartha István Róbert

Az Ellenőrző bizottság elnöke: Földessy János
Tagjai: Bodor Emese Réka, Mindszenty Andrea

A Fegyelmi és Etikai Bizottság elnöke: Baksa Csaba

 

Gratulálunk a rangos kitüntetéshez és sok sikert kívánunk az új Vezetőségnek!

Joomla 1.6 Templates designed by Joomla Hosting Reviews